Nová Sony Xperia XZ3 má OLED a nejvyšší ambice. Snad to nepokazí cenou

Sony na veletrhu IFA 2018 představilo nový špičkový model Xperia XZ3. Přichází pouhý půl rok po předchůdci a značně se mu podobá. Znovu sází na zaoblené tvary se sklem vepředu (Gorilla Glass 5) i vzadu (efektní barevné odlesky). Pevnost telefonu dodá hliníkový rám, u Sony už jsme si zvykli na odolnost vůči prachu, tryskající vodě a potopení dle stupně krytí IP65/IP68.

Hlavní novinkou je 6" displej s QHD+ rozlišením a podporou HDR, navíc má lehce zaoblené hrany. Sony u zobrazovače vůbec poprvé sáhlo po technologii OLED, kterou zná z televizorů Bravia. XZ3 tak nabídne vyšší kontrast, ostrost, hlubší odstíny černé a zářivější barvy. Technologie X-Reality dokáže i běžný obraz přiblížit dojmu alá HDR.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První pohled na Xperii XZ3. Více fotografií najdete v galerii.

Telefon podporuje zvuk v Hi-Res kvalitě a reproduktory jsou o 20 % hlasitější než u předchůdce. Potěší také podpora LDAC zajišťující vysokou kvalitu při bezdrátovém poslechu. Zážitek ze sledování filmů či hraní zvýrazňuje vibrační odezva.

19Mpx fotoaparát vystačí s jedním objektivem, bohatší je o umělou inteligenci a pokročilé funkce jako je prediktivní snímání – aby vám neunikl snímek, foťák je v pohotovosti pokaždé, když mobil držíte ve vertikální poloze. Nechybí 4K video v HDR kvalitě nebo slow-mo videa s rychlostí 960 fps ve Full HD rozlišení. Přední 13Mpx foťák umí bokeh efekt, vylepšení selfie nebo umí vytvářet avatary s výrazy obličeje.

Sony Xperia XZ3
rozměry a hmotnost: 158 × 73 × 9,9 mm, 193 g
displej: 6,0", kapacitní OLED, 1 440 × 2 880, 537 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 330 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 19MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
59 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Jen aby to nepřehnali s cenou...

Telefon nabídne špičkový výkon, což aktuálně znamená procesor Snapdragon 845. Strádat nebude ani po stránce paměti, které jsou stejné jako u předchůdkyně, tedy 4 GB RAM a 64 GB vnitřního úložiště. Díky použité 3 330mAh baterii by měl navíc zvládnout celý den aktivního používání, výdrž prodlouží úsporné režimy. Potěší podpora rychlého a adaptivního nabíjení.

Výhodou Xperie je, že na trh přijde s nejnovějším Androidem 9 Pie. Tradiční nástavba je lépe uzpůsobená většímu displeji, rozhraní Side Sense například po klepnutí na jednu ze stran zobrazí roletku s doporučenými funkcemi a aplikacemi. Japonci zapracovali i na ovládání jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní Side sense by vám na bocích mělo předpovídat a zobrazit aplikace s funkcemi, které byste mohli chtít právě využít.

Sony Xperia XZ3 bude k dispozici v černé, bílé  White Silver, zelené a vínové  Bordeaux Red. Předprodej na českém trhu začne 17. září, cenu však zatím neznáme. Zájemci starší 18 let k telefonu zdarma získají online kód ke hře Call of Duty: Black Ops 4 pro PlayStation 4.

Sony Xperia XZ3 v akci:

Diskuze (37) Další článek: HTC U12 Life: Vroubky zaujmou, poměr výkon/cena zájem udrží

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , , , , , , Sony Xperia XZ3, Velký displej, Aktivní používání, Call of Duty, Bravia, Hlavní novinka, Nov, Atraktivní barva, Pouhá půl, Odstín černé,